donderdag 21 oktober 2010

Regeerakkoord 2010 over IVF-vergoedingen

In het nieuwe regeerakkoord dat te lezen is op de website van de rijksoverheid wordt het volgende vermeld in het hoofdstuk Gezondheid onder de veelzeggende titel Stringenter pakketbeheer:

...Het verzekerd pakket wordt stringenter beheerd, waarbij toelating van innovaties tot het verzekerde pakket eenduidiger, samenhangend en consequenter worden beoordeeld; verouderde behandelingsmethoden worden uit het pakket verwijderd en behandelingen die afwijken van richtlijnen vergen toestemming vooraf van de zorginkoper. Er wordt een aantal pakketmaatregelen genomen. Collectieve vergoeding van IVF (in-vitrofertilisatie)-behandelingen wordt beperkt tot de eerste behandeling. Het kabinet verhoogt het aantal zelf te betalen dan wel aanvullend te verzekeren behandelingen fysiotherapie tot 15. Het betreft alleen volwassenen. Aandoeningen met een lage ziektelast, die eerder als ongemak dan als ziekte worden gekenschetst, worden uit het pakket gehaald en naar aanvullende verzekeringen overgeheveld. Buiten de EU zal geen werelddekking voor zorg meer gelden uit het basispakket. Hierbij is verondersteld dat bilaterale verdragen met Turkije, Marokko, Tunesië, Kaapverdië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina en de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië worden aangepast dan wel opgezegd. Voor aanpassing is instemming van de verdragspartner vereist. Stemt deze niet toe in wijziging dan zal het gewenste beleid gerealiseerd worden door het opzeggen van het verdrag.

Pagina 19 van het financieel kader:

'Op dit moment worden 3 IVF behandelingen collectief vergoed. Dit wordt beperkt tot 1e behandeling. Dit levert een besparing op van 0,025 mld.'

Dit is een behoorlijke tegenvaller voor iedereen met vruchtbaarheidsproblemen. Duidelijk heeft het kabinet zelf niet meegemaakt wat het is om een onvervulde kinderwens te hebben. En niet iedere Nederlander heeft genoeg geld om een paar pogingen uit eigen zak te betalen. Niet alleen kost de IVF-behandeling zelf een hoop, daarnaast komen ook kosten voor medicatie, aanvullende behandelingen zoals MESA/PESA/TESE (of wordt dit dan wel vergoed???) en cryo-preservatie. Een vreemd besluit, en dit terwijl de slagingskansen bij IVF in Nederland de laatste jaren alleen lager zijn geworden (dit valt te verklaren uit het lager aantal embryo's dat wordt teruggeplaatst in Nederland, inmiddels 1 embryo per poging). Zo stelt het UMC St Radboud ziekenhuis in hun nieuwsbrief in december 2009 dat de slagingskansen bij IVF in 2008 23,3 procent bedroegen (2007: 24,9 procent; 2006: 25,9 procent).



Vereniging Freya is ook behoorlijk geschrokken van dit nieuwe regeerakkoord en heeft een persconferentie gegeven om haar onvrede te verwoorden:

Freya geschokt na voorstel nog maar 1 IVF-poging te vergoeden
Medicalfacts / Alida Budding - Hennink, 12 Oktober


IVF 200x183 Freya geschokt na voorstel nog maar 1 IVF poging te vergoeden IVF 200x183 photoFreya, de landelijke en onafhankelijke vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, heeft geschokt gereageerd op het voorstel om nog maar één IVF-poging te vergoeden. Sinds januari 2007 zijn op basis van goede argumenten drie pogingen in het basispakket opgenomen. Daarvoor heeft Freya zich destijds jarenlang hard gemaakt.

Het huidige voorstel om het aantal vergoede IVF-pogingen terug te brengen tot één is niet alleen stuitend voor mensen met een onvervulde kinderwens die zijn aangewezen op deze behandeling, maar getuigt bovendien van een kortetermijnvisie. Het gaat namelijk volledig voorbij aan de problematiek van de vergrijzing/ontgroening waarmee ons land kampt. Bovendien zal deze wijziging tot gevolg hebben dat meer paren kiezen voor terugplaatsing van meerdere embryo’s, wat zal leiden tot meer meerlingzwangerschappen die grotere risico’s op complicaties en hierdoor hogere kosten met zich meebrengen.

Ongewenste kinderloosheid is een medische aandoening
Waar een kinderwens een keuze is, is een vruchtbaarheidsprobleem dit niet! Wanneer een gewenste zwangerschap uitblijft, is er sprake van een medisch probleem waarvoor medische behandelingen (zoals IVF) noodzakelijk kunnen zijn. Eén IVF-poging resulteert bij ongeveer 20% van de paren in een zwangerschap. Na drie pogingen is ruim 50% van de paren zwanger. Wanneer nog maar één IVF-poging vergoed zal worden, zullen veel paren vroegtijdig ‘uitbehandeld’ zijn terwijl zij met drie vergoede pogingen nog wel een reële kans op een kind zouden hebben.

Vergrijzing/ontgroening
De besparing die gerealiseerd wordt door nog maar één IVF-poging te vergoeden in plaats van de huidige drie, is van korte duur. Met het oog op de vergrijzing en ontgroening in Nederland, zijn we gebaat bij de geboorte van meer kinderen. Door te bezuinigen op het aantal vergoede pogingen, zullen minder kinderen geboren worden die straks zo nodig zijn om ons pensioen te betalen. Bovendien zijn er steeds meer onderzoeken die aantonen dat IVF-kinderen in hun latere, werkende leven een veelvoud opleveren van de kosten die gemaakt zijn om hen te laten ontstaan.

Meer meerlingzwangerschappen
Wanneer paren nog maar één poging vergoed krijgen, zullen velen van hen kiezen voor de grootste zwangerschapskans en om die reden meer dan één embryo terug laten plaatsen. Als gevolg hiervan zullen er meer meerlingzwangerschappen ontstaan. Een meerlingzwangerschap brengt grotere risico’s op complicaties met zich mee en daarmee hogere kosten voor de maatschappij.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten