woensdag 6 oktober 2010

Blijven liggen helpt na kunstmatige inseminatie

Artikel in de AD 30.10.2009

AMSTERDAM - Wanneer vrouwen na een kunstmatige inseminatie met opgetrokken benen een kwartier op hun rug blijven liggen, hebben ze 50 procent meer kans om zwanger te worden. Dat blijkt uit onderzoek onder vierhonderd vrouwen die met een injectiespuit sperma direct in de baarmoeder kregen ingespoten, de zogenoemde IUI-procedure. Het onderzoek werd uitgevoerd door gynaecologe-in-opleiding Inge Custers van het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. De resultaten staan op de website van het toonaangevende British Medical Journal (BMJ).

Doel van het onderzoek was na te gaan hoe het succespercentage van IUI (Intra-Uterine Inseminatie) kan worden verhoogd. In Nederland ondergaan jaarlijks 30.000 vrouwen een dergelijke procedure. Bijna vierhonderd vrouwen met een vruchtbaarheidsprobleem werd gevraagd mee te doen. De helft van hen moest na de kunstmatige inseminatie op de rug blijven liggen, de andere helft werd verzocht meteen op te staan.

Custers concludeerde dat de kans op zwangerschap bij de liggers anderhalf keer zo groot was. Van deze groep werd 27 procent zwanger na de IUI-procedure. Van de groep vrouwen die meteen opstonden, raakte 18 procent in verwachting. (ANP)


Ik vind het belangrijk om hieraan toe te voegen, dat in Turkije onze patienten altijd wordt geadviseerd om te blijven liggen na de terugplaatsing! Dit artikel laat duidelijk zien dat dit ook terrecht is en wel degelijk toegevoegde waarde heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten