woensdag 15 december 2010

Beperkingen reden om over grens zwanger te worden

Artikel op RTLNieuws.nl

Verschillende restricties in eigen land zorgen ervoor dat Europeanen de grens over gaan om kunstmatig zwanger te worden.

De bio-ethici Guido Pennings en Françoise Shenfield deden onderzoek naar Europeanen die naar het buitenland gaan voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Verschillende klinieken in België, de Tsjechië, Denemarken, Slovenië, Spanje en Zwitserland werkten mee. Patiënten bij deze klinieken kwamen uit diverse Europese landen.
Belangrijke rol

De belangrijkste reden van Europeanen om naar het buitenland te gaan om vruchtbaar te worden, zijn juridische beperkingen in het thuisland. Hierbij kan gedacht worden aan homoseksuele stellen die in sommige landen geen kinderen mogen krijgen. Ook een maximum leeftijd voor IVF-behandeling speelt een belangrijke rol in de beslissing om de grens over te gaan.
Terugbetaald

Nederland is het meeste genereuze land wat betreft het gedeeltelijk of volledig vergoeden van behandelingen. 44,4% werd er terugbetaald aan 22,1% van de patiënten, zo blijkt uit het onderzoek. In andere landen was het stukken minder. Slechts een klein deel van de ondervraagde patiënten ontving gedeeltelijke terugbetaling, en slechts 3,8% werd volledig vergoed voor hun behandeling.
Schatting

Uit het onderzoek blijkt dat er minstens 20.000 en maximaal 25.000 Europeanen naar het buitenland gaan voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Daarvan komen er 3000 tot 3500 uit Nederland.

Waarom Nederlanders naar het buitenland gaan om zwanger te worden:

  • Leeftijdsbeperkingen in Nederland (maximaal 40)
  • Ethische beperkingen in Nederland
  • Hoop op betere zorg elders

Geen opmerkingen:

Een reactie posten