donderdag 23 april 2009

Wordt IVF vergoed?

Dat is natuurlijk een vraag die ik regelmatig hoor van onze patiënten. En daarom wil ik er graag wat meer over vertellen. De zorgverzekeraar vergoed in de meeste gevallen de IVF-behandeling, ook als deze in het buitenland plaatsvind. Zorgverzekeraars hebben namelijk allang afspraken met een groot aantal klinieken over de hele wereld om verzekerden die direct medische zorg in het buitenland nodig hebben tijdens een vakantie, goed op te kunnen vangen. Nu is het zo dat zorg ook wordt vergoed als deze niet acuut is. Let op: er worden maximaal drie IVF/ICSI behandelingen vergoed.


Wel gelden er een aantal regels. Een aantal zorgverzekeraars hebben voldoende aan de factuur van de IVF-behandeling en vergoeden achteraf de gemaakte medische kosten. Andere zorgverzekeraars verwachten dat patiënten vooraf melden dat ze een behandeling in het buitenland, bijvoorbeeld in Turkije, gaan doen. Patiënten ontvangen dan thuis een aantal formulieren die ze naar Human First kunnen sturen. Wij verzorgen dan de handtekening van de hoofdarts van de IVF-afdeling en de stempel. Tevens kan het zo zijn dat patiënten een verwijsbrief uit Nederland nodig hebben. Tja, en dat maakt de zaak wat moeilijker. Veel gynaecologen staan niet te springen als een patiënt zegt dat ze uitwijkt naar een andere arts. Maar gelukkig gaat het meestal goed en krijgen onze patiënten de behandelingskosten en de kosten voor de hormonen vergoed.

Unive heeft zelfs een informatie-pakket opgesteld voor verzekerden die een behandeling in het buitenland willen doen. Daarin informeren ze over de vergoedingen. Het tarief van de vergoeding wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Voor 2009 geldt dat er voor een IVF behandeling € 1.716,65 wordt vergoed en voor ICSI € 1.668,85. Het is mij in het geheel niet duidelijk waarom er minder vergoed wordt bij ICSI, maar goed. Deze vergoedingen zijn wettelijk vastgelegd maar zorgverzekeraars kunnen daarvan (minimaal) afwijken.

Verder is opvallend dat Unive alleen IVF/ICSI vergoed bij vrouwen tot en met 40-jarige leeftijd. Ben je ouder, dan zal een medisch adviseur van Unive vaststellen of er nog bijzondere omstandigheden zijn waardoor je toch recht hebt op vergoeding. De echte, onbetwiste grens ligt bij Unive bij 45 jaar en ouder: dan is er geen recht meer op vergoeding.

Verder belangrijk om te weten: er is geen vergoeding voor de kosten van donatie van eicellen. MESA/PESA/TESA wordt wel vergoed. Dit zijn speciale behandelingen die plaatsvinden bij de man als er zeer zwak of geen zaad wordt aangetroffen in het sperma. Dit wordt vergoed tot een hoogte van € 537,55.

Met een aanvullende verzekering Extra Zorg Polis 4 heeft men zelfs recht op een eenmalige vergoeding van maximaal €3.500 voor een 4de IVF/ICSI poging, inclusief medicatie kosten. Naar mijn mening een royale vergoeding.

Deze vergoedingen zullen voor andere zorgverzekeraars ongeveer gelijk zijn. Alle vergoedingen nogmaals op een rijtje: Unive betaalt de volgende vergoedingen:
  • IVF: € 1.716,65 per poging
  • ICSI: € 1.668,85 per poging
  • MESA/PESA/TESA: € 537,55 per poging
  • Terugplaatsing cryo embryo's: €417,20
  • KID: € 549,00 per 12 maanden
  • IUI: €408,50 per behandeling

Geen opmerkingen:

Een reactie posten