donderdag 23 april 2009

IVF in Turkije: op de radio

In 2008 heeft het Radio 1 programma De Ochtenden een reportage gemaakt over IVF in Turkije met Human First. De journaliste wilde mij graag interviewen, maar wilde ook van patiënten zelf horen hoe ze een behandeling in Turkije ervaren. Toen heb ik een echtpaar benaderd en gevraagd of ze hieraan wilden meewerken. De behandeling van Frank en Danielle stond al in onze planning, en ze zouden een paar weken later naar Turkije gaan. De journaliste heeft hen in hun eigen huis geïnterviewd, een paar dagen voordat ze naar Turkije zouden gaan. Frank en Danielle hadden al meerdere pogingen in Nederland gedaan (3 x ICSI), maar helaas zonder succes. De artsen in Nederland wilden het ook niet langer proberen en radden hen af om verder te gaan met ICSI. Voornamelijk vanwege het lage aantal eitjes. De journalist heeft hen ook gesproken toen ze in Turkije waren: even over de telefoon, zo van, hoe gaat het nou in Turkije, valt het mee of tegen? En toen ze weer thuis waren, is de journaliste ze een laatste keer gaan bezoeken, natuurlijk om ook het eindresultaat te bespreken. Helaas was de poging niet gelukt. Maar ze wilden meteen weer naar Turkije gaan, gewoon omdat het daar allemaal zo goed voelde. Dat zeggen ze ook zelf in de reportage. Ook hebben ze de hoofdarts van de IVF-afdeling in Turkije, Prof. Dr. Cem Demirel, geïnterviewd. Al onze patiënten maken kennis met deze arts en iedereen is erg enthousiast over zijn aandacht en expertise.
Maar goed, het was natuurlijk geen mooie afloop, omdat de poging niet was gelukt. Dit stel ging nog een keer naar Turkije en zette alles op alles omdat ze er zo'n goed gevoel bij hadden. Maar wederom lukte het niet. Dat was natuurlijk een enorme teleurstelling. Ook voor de artsen van de IVF-afdeling. Toen hebben we deze patiënten een heel mooi aanbod kunnen doen: een derde behandeling zonder geld te rekenen voor de IVF-poging. En daar konden ze geen nee tegen zeggen, ondanks de grote teleurstelling die ze verwerken moesten. Dus zijn ze voor een derde keer naar Turkije gegaan. En ze hadden voordat ze naar Turkije gingen al 3 ICSI-behandelingen in Nederland gehad. En gelukkig hebben ze de hoop niet opgegeven: ze zijn nu een paar maanden zwanger! Doorbijters zijn deze mensen! Ik ben zo blij dat het gelukt is, want ik denk dat ze het niet meer konden opbrengen om hiermee door te gaan. Nou maar rustig en geduldig wachten op het geboortekaartje....!!

Wil je het verhaal van dit stel zelf beluisteren via de radio uitzending? Klik dan op de volgende link om hun hele verhaal te horen, in eigen woorden!!

http://www.humanfirstivf.com/Human_First_IVF_op_Radio1.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten