woensdag 9 januari 2013

IVF & Acupunctuur - twee handen op een buik

Alternatieve geneeskunde wordt door de gebruikelijke geneeskunde vaak gezien als het rare neefje van de familie. Toch horen wij vaker van patienten dat zij bij de acupuncturist in behandeling zijn voor dat extra steuntje naast de IVF-behandelingen. Wij als IVF-georienteerde bedrijf zijn dus erg nieuwsgierig geworden naar de effecten van acupunctuur op vrouwen EN mannen die vruchtbaarheidsproblemen ondervinden. Wij zijn in ons zoektocht naar antwoorden, gestuit op een interessante website van een acupuncturisten-stel. Letterlijk, want de acupuncturisten zijn echtgenoten van elkaar. Hoe mooi wil je een verhaal hebben? Op hun website www.acupuncturist.nl hebben zij een mooi verhaal gepubliceerd. Daarin beschrijven zij het ontstaansgeschiedenis van hun bedrijf, de werkzaamheden die zij ondernemen en op welk gebied zij hun patienten kunnen helpen. Dit verhaal willen wij jullie niet onthouden en kunnen jullie hieronder dus rustig doorlezen. 




In 1998 ben ik, Gilles Stoop, mijn eigen praktijk begonnen. Tijdens een stage in China leerde ik mijn vrouw Yuhsin Chung kennen, ook acupuncturist. In 2002 hebben we onze krachten gebundeld en ons verder gespecialiseerd in acupunctuur bij verminderde vruchtbaarheid. In onze praktijk in Utrecht en Rotterdam behandelen we wekelijks zo’n 70 vrouwen én mannen, zowel bij natuurlijke bevruchting, IVF/ICSI, IUI als bij KI. Samen met ons ervaren team leveren we bij veel mensen een positieve bijdrage bij de kans op een zwangerschap!

Kinderwens en acupunctuur
Voor een groot aantal vrouwen én mannen is het krijgen van een kind helaas niet vanzelfsprekend. Volgens de WHO zoekt ongeveer 15% van de stellen in hun ‘vruchtbare’ leeftijd hulp bij het zwanger raken. Bij 33% van de gevallen ligt het probleem bij de vrouw, 35% bij de man en 32% aan een combinatie. Met behulp van acupunctuur en Chinese geneeskunde begeleiden we stellen die met een kinderwens in onze praktijk komen. Bij de vrouw reguleren we de cyclus, verbeteren de eisprong en de eigroei. Belangrijk is ook het verbeteren van de doorbloeding van de baarmoederwand. Daarnaast merken we dat veel vrouwen zich veel beter voelen in de periode dat ze de acupunctuur ondergaan; meer energie en minder stress.

Met behulp van onze ervaring op dit gebied, nemen we ook rustig de tijd om naar mensen te luisteren en waar nodig te adviseren en te ondersteunen. Veel mensen lopen tegen dezelfde problemen aan. Zoals de omgeving die hen niet begrijpt en met ongevraagde goedbedoelde adviezen komt. Of de buurvrouw of collega die zo zwanger wordt. Dit levert veel emoties op, die vaak voor blokkades in het lichaam zorgen. Met gesprekken en acupunctuur kunnen we die (Lever-) energie weer beter laten stromen.

Oorzaken van onvruchtbaarheid
De oorzaken van de onvruchtbaarheid lopen uiteen van endometriose, PCOS, PMS, anovulatie, POF (vervroegde overgang), DES, problemen aan de eierstokken of eileiders; antisperm antibody tot verminderde zaadkwaliteit of kwantiteit. Maar bij veel stellen is de oorzaak ‘onbegrepen’. Vrijwel al deze oorzaken van onvruchtbaarheid zien we wekelijks in de praktijk.

Ons doel is mede om de cyclus, waar mogelijk, te verbeteren; de eirijping te stimuleren, de doorbloeding van het endometrium (baarmoederwand) te verbeteren, stress te verminderen en de patiënt goed te begeleiden door het hele vruchtbaarheids- en IVF-traject. Deze verbetering kan na  3 tot 4 behandelingen al merkbaar zijn. Als dit allemaal beter gaat, wordt de kans op zwangerschap vergroot. Als vrouwen inderdaad zwanger raken, zijn dat voor ons de krenten in de pap. Echter of de zwangerschap door de acupunctuur komt… dat weet je nooit zeker.

Chinese geneeskunde
In de Chinese geneeskunde speelt een vrije doorgang van energie in het hele systeem een belangrijke rol. Zowel fysiek, in het bekkengebied, als emotioneel. Een zeer belangrijk onderdeel van ons werk is de emotionele begeleiding van de patiënten tijdens gesprekken. Met behulp van acupunctuur stimuleren we de doorbloeding van het baarmoederslijmvlies en versterken we de energie van de betrokken gynaecologische organen met behulp van de Chinese geneeskunde.
Tijdens de periode van de acupunctuurbehandelingen adviseren wij ook Chinese kruiden te gebruiken omdat deze de nierenergie en de doorbloeding versterken. De kruiden, in tabletvorm en worden afgestemd op de persoon gemaakt door een erkend kruidenbedrijf. De kosten zijn ongeveer €25 per maand.

Acupunctuurbehandeling bij onvruchtbaarheid
De eerste periode proberen we de vrouwen één keer per week te zien. Is dit niet mogelijk dan één keer in de twee weken. De behandeling passen we individueel aan op onze diagnose en aan de fase van de cyclus. Bij IVF, ICSI en soms ook IUI, stemmen we de behandeling ook af op het gebruik van de medicatie. Mannen hoeven bij ons maar één keer in de twee à drie weken een acupunctuurbehandeling te ondergaan.

Het is verstandig om bij IVF, ICSI of IUI al 6 tot 8 weken voor de start van de IVF/ICSI/IUI behandeling een afspraak te maken. Echter een paar dagen of weken voor de terugplaatsing, inseminatie of ovulatie kan ook al een bijdrage leveren en zo de kansen iets vergroten.

Verbeteren van vruchtbaarheid met acupunctuur:
  • Reguleert de cyclus (lengte, PMS, bloedverlies, eisprong).
  • Reguleert de hormoonhuishouding door stress te verminderen.
  • Bevordert functies van eierstokken, follikels en de kwaliteit.
  • Stimuleert bloedcirculatie in eierstokken en baarmoeder.
  • Vermindert kans op miskraam.
  • Vermindert pijn en stress bij puncties.
  • Versterkt immuunsysteem.
  • Vermindert baarmoedercontracties na terugplaatsing.
  • Verbetert verdikking en doorbloeding van baarmoederslijmvlies.
  • Vermindert bijwerkingen van medicatie.
  • Bevordert spermakwaliteit (duurt minimaal 3 maanden).
  • Bevordert kwaliteit eicel (duurt minimaal 3 maanden)


Acupunctuur en terugplaatsing bij IVF/ICSI of inseminatie
Onderzoek heeft aangetoond dat een acupunctuurbehandeling vóór de terugplaatsing de kansen op een zwangerschap vergroot. Wij proberen altijd op de ochtend van de terugplaatsing een afspraak met de betreffende patiënte te maken. Ook in het weekend. Maar als iemand te ver weg woont is dat soms onmogelijk en zou dit meer stress opleveren, dan goed doen. In dat geval spreken we liever de middag voorafgaand aan de terugplaatsing af. Wij schatten per individu en de situatie in wat op dat moment het verstandigst is. De weken die volgen na de terugplaatsing zijn vaak stressvol. Wij raden ook in die periode een behandeling aan om de kans op innesteling na IVF te vergroten en vooral ook om de rust enigszins te kunnen behouden.

Onderzoek vruchtbaarheid, IVF/ICSI en acupunctuur
Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan ten aanzien van vruchtbaarheid, IV/ICSI en acupunctuur. Een aantal van die onderzoeken zijn terug te vinden op onze site.



Klinkt dit als muziek in je oren en wil je meer te weten komen over deze acupuncturisten, dan zal de bovenstaande link je meteen bij de desbetreffende website brengen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten