donderdag 23 februari 2012

Oproep Deelname Documentaire Ongewenste Kinderloosheid

Ik heb vorige week een emailtje ontvangen van een documentaire maker die momenteel werkt aan een documentaire over ongewenste kinderloosheid. Hierin vraagt het productiebedrijf de Beeldcomponist of ik ze in contact kan brengen met stellen die hun ervaringen met IVF willen delen. De makers van de documentaire hebben zijn ervaringsdeskundigen, dat wil zeggen, ze hebben zelf in een zwaar ICSI-traject gezeten dat uiteindelijk toch een goede afloop kende. Zelf heb ik ervaren dat onze stellen veel waarde hechten aan anonomiteit en hun IVF-ervaringen in Turkije weinig delen met hun omgeving, laat staan met heel Nederland. Dit zie ik ook aan onze ervaringsverhalen die op verzoek anoniem of onder een andere naam geplaatst worden op onze website (zie ervaringsverhalen Human First). Hieronder kun je de email lezen die ik heb ontvangen. Daarnaast een artikel over de documentaire. Mocht iemand interesse hebben om hieraan mee te werken, dan kun je mij emailen via info@humanfirst.nl of direct contact opnemen met de Beeldcomponist.

Beste medewerker Human First

Productiebedrijf De Beeldcomponist is bezig met een documentaire over ongewilde kinderloosheid. We hebben al 2 koppels die we nu meer dan een jaar volgen, maar we zijn nog op zoek naar 2 andere koppels die het IVF/ICSI traject volgen. Kan Human First misschien koppels die bij jullie aangemeld zijn benaderen of ze aan onze documentaire willen deelnemen? Ook al volgen we deze koppels  gedurende het hele medisch circuit, de invalshoek is sociaal/psychologisch: wat doet ongewilde kinderloosheid met je relatie, je vriendschappen, carriere. Hoe ga je om met goedbedoelde maar kwetsende adviezen, wat doe je met gemengde gevoelens als je vriendinnen wel zwanger worden? 
Ongewilde kinderloosheid is nog een enorm taboe en dat willen we doorbreken.  Ook de omgeving van de koppels die met ongewilde kinderloosheid te maken hebben hebben vaak geen idee hoe ze deze koppels kunnen steunen. Ook dit is vaak een pijnlijk aspect van het al emotionele proces waar deze mensen inzitten. Wij (de makers van de documentaire) zijn zelf ervaringsdeskundigen en hebben zelf jarenlang in ICSI traject gezeten. 

De procedure die we volgen als het koppel interesse heeft: we hebben eerst telefonisch contact. Als dat van beide kanten goed voelt maken we een afspraak om bij het koppel thuis te komen. Daar praten we verder over de eventuele deelname aan de documentaire en pas dan beslist het koppel en wij als documentairemakers of we de samenwerking aangaan. Het is belangrijk dat het met het koppel klikt, omdat we deelgenoot zijn van een periode in hun leven die intiem en emotioneel is. Omdat wij zelf ervaringsdeskundigen zijn, merk je dat als de koppels ons eenmaal gezien hebben er direct volle vertrouwen is. Wij weten immers precies wat deze koppels doormaken. Ook kan het koppel contact opnemen met de 2 koppels die we al volgen, zij kunnen hun vertellen hoe ze de filmperiode hebben ervaren. 

Verder staat er nog meer informatie in het bijgevoegde artikel dat ik heb geschreven over ons ICSI traject. Nog even alles op een rijtje:
We zoeken hetero koppels die eerste of nieuwe poging IVF/ICSI ondergaan:
-alle leeftijden
-alle nationaliteiten, alleen wel Nederlands kunnen praten
- elk geloof

Ik hoop dat jullie ons verder kunnen helpen aan een geschikt koppel. Op forums worden jullie zeer positief omschreven. En zou mooi zijn om koppels gedurende hun reis te volgen. De documentaire volgt de koppels gedurende een lange periode. Alleen op deze manier kunnen we een integer een reeel beeld geven wat het met je doet als je met ongewilde kinderloosheid te maken hebt. De documentaire wordt uiteindelijk aangeboden op het Documentaire festival en aan de Publieke omroep.
Ik hoor graag van u, of u ons verder kan helpen.


Als iemand interesse heeft om hieraan mee te werken, kun je ook rechtstreeks contact opnemen met de Beeldcomponist:
mobiel: 06- 24 99 4576
E-mail: de beeldcomponist@me.com



Geen opmerkingen:

Een reactie posten