vrijdag 31 januari 2014

Nieuwsbericht van Freya

Dit is zeer belangrijke informatie voor stellen die een behandeling in het buitenland doen, maar al in Nederland met de hormoonstimulatie van start gaan. Volgens de laatste ontwikkelingen wordt het een heel stuk moeilijker om de gebruikelijke IVF-medicatie te krijgen. Dit kan vanaf januari 2014 namelijk niet meer door de huisarts verstrekt worden. Freya zet zich in om meer duidelijkheid te krijgen voor patienten die een behandleing in het buitenland wensen te doen. 

Het voorlopige advies van Freya
Vanaf 2014 zijn er op dit moment maar twee mogelijkheden voor patiënten die in het buitenland

onder behandeling zijn:
1) Je krijgt alle medicatie mee van de buitenlandse kliniek en dient de rekening in bij je

zorgverzekeraar.
2) Je betaalt je medicatie zelf en dient je rekening in bij je zorgverzekeraar die hopelijk dan vergoedt.


Belangrijk nieuws als u vruchtbaarheidsmedicatie gebruikt

Uitgifte fertiliteitsmedicatie per 2014 via de apotheek van het ziekenhuis

De overheid heeft bepaald dat per 1 januari 2014 de verstrekking van een aantal

geneesmiddelen aan patiënten voortaan door het ziekenhuis moet worden geregeld.

Deze verandering heeft invloed op de volgende geneesmiddelen die gebruikt worden bij
vruchtbaarheidsbehandelingen:
  • Cetrotide®
  • Clomid®
  • clomifeen
  • Decapeptyl®
  • Elonva®
  • Fostimon®
  • Gonal-F®
  • Lutrelef®
  • Menogon®
  • Menopur®
  • Orgalutran®
  • Ovitrelle®
  • Pregnyl®
  • Puregon®
  • Synarel®
  • Triptofem®
Wat betekent dit voor u?
Als u één van de bovenstaande fertiliteitsmiddelen via uw openbare apotheek of apotheekhoudende huisarts verstrekt krijgt, zal het ziekenhuis vanaf 2014 de uitgifte van dit
geneesmiddel van deze apotheken overnemen. Dit betekent dat u uw geneesmiddelen na uw bezoek aan de arts ophaalt bij de poliklinische apotheek in hetzelfde ziekenhuis. Indien u ver van het ziekenhuis woont en u heeft een doseringswijziging van uw geneesmiddel, of uw geneesmiddel raakt op, dan zal het ziekenhuis zorgen dat u uw geneesmiddel ontvangt. Neem hiervoor contact op met de apotheek die is gevestigd in het ziekenhuis van uw behandelend arts om de mogelijkheden te bespreken.

Als u uw fertiliteitsmiddelen nu al ophaalt bij de poliklinische apotheek van het ziekenhuis, zal er per 1 januari 2014 niets voor u veranderen. Uw geneesmiddel zal gewoon via de poliklinische apotheek geleverd blijven worden.

Heeft u begin 2014 geen geneesmiddelen meer in uw bezit en bezoekt u uw arts pas later in het jaar, neem dan contact op met uw arts of met de (ziekenhuis/poliklinische apotheek). Zij zullen ervoor zorgen dat u uw geneesmiddel zo snel mogelijk krijgt.

De apotheker van het ziekenhuis controleert of uw geneesmiddel veilig gebruikt kan worden met de andere geneesmiddelen die u gebruikt. Hiervoor is het van belang dat u de apotheek van het ziekenhuis laat weten als u naast bovengenoemde fertiliteitsmiddelen nog andere middelen gebruikt.

Indien u de fertiliteitsmiddelen bij de apotheek in het ziekenhuis heeft opgehaald, is het belangrijk dat uw eigen apotheek hiervan op de hoogte is. Dan blijft uw medicatiedossier ook daar compleet. Daarom geeft de apotheek van het ziekenhuis iedere medicatiewijziging door aan uw eigen apotheek.

Krijgt u behalve fertiliteitsmiddelen nog andere geneesmiddelen voorgeschreven door de arts in het ziekenhuis, dan kunt u deze ook gewoon ophalen in de apotheek van het ziekenhuis.

Freya werkt nauw samen met de NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra), NVZA (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis Apothekers), NvPF (Nederlandse Vereniging voor Poliklinische Farmacie) en NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) om de overheveling van fertiliteitsmedicijnen naar de ziekenhuisapotheek te monitoren, zodat u daar als patiënt geen hinder van ondervindt. Bovendien wil het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zicht krijgen op de mogelijke problemen die patiënten ondervinden van de overheveling. Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de Gezondheidszorg) doet daarom een onderzoek naar uw ervaringen met het gebruik van fertiliteitsmiddelen na de overheveling. Hiervoor is geheel 2014 een online vragenlijst geopend voor gebruikers van fertiliteitsmiddelen. We nodigen u graag uit deze in te vullen zodat wij zicht krijgen op de gevolgen van de overheveling en de zorg van hoge kwaliteit blijft. De vragenlijst is te vinden door te surfen naar www.nivel.nl/fertiliteitshormonen
.
Buitenlandse recepten vanaf 1 januari 2014
Freya houdt een vinger aan de pols bij deze overheveling en zal de achterban hierover informeren. Ook stellen we kritische vragen bij deze overheveling; één daarvan gaat over de buitenlandse recepten. Vanaf 2014 wordt de medicatieverstrekking gekoppeld aan de behandeling die je in dat ziekenhuis ondergaat. Maar als je niet in een Nederlands ziekenhuis behandeld wordt voor vruchtbaarheidsproblemen is er geen behandelcode (DBC – Diagnose-Behandel-Combinatie) voor je aangemaakt en kan de medicatie in principe niet door de apotheek verstrekt worden. Freya heeft hierover al diverse keren contact gehad met het ministerie van VWS. De overheid heeft op dit moment (november) nog geen oplossing voor dit probleem.

Vanaf 2014 zijn er op dit moment maar twee mogelijkheden voor patiënten die in het buitenland onder behandeling zijn:

1) Je krijgt alle medicatie mee van de buitenlandse kliniek en dient de rekening in bij je
zorgverzekeraar.

2) Je betaalt je medicatie zelf en dient je rekening in bij je zorgverzekeraar die hopelijk dan vergoedt.

Mochten er hierin veranderingen optreden dan zullen we dit uiteraard melden op onze site.
Heeft u nog vragen naar aanleiding van deze nieuwe regeling of ondervindt u onverhoopt problemen met het verkrijgen van medicatie, dan horen we dat graag: overheveling@freya.nl
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten