vrijdag 28 september 2012

Hoe berichtgeving over IVF-onderzoek kan misleiden

Onderstaand artikel belicht het probleem rondom berichtgeving in de media. Met name berichtgeving over medische en/of wetenschappelijke onderzoeken worden vaak klakkeloos overgenomen door websites. Het gevolg hiervan is dat onderzoeksresultaten als feit worden gepresenteerd. Let dus bij het zoeken van informatie over IVF altijd op de referenties bij het onderzoek en door wie het bericht geschreven is. Hieronder het artikl dat dit probleem mooi illustreert.

“IVF vergroot de kans op een jongetje”, zo was op 29 september te lezen op bbc.co.uk. In Nederland verscheen dit bericht onder meer op gezondheidsnet.nl, NU.nl en Scientias.nl. De berichten zijn gebaseerd op Australisch onderzoek naar de invloed van verschillende vormen van IVF op het geslacht van het kind. Op de conclusies van dit onderzoek valt wel wat af te dingen. Waarom gebeurt dat niet in de Nederlandse berichten?
 
De Australische onderzoekers concluderen dat IVF een belangrijke invloed heeft op de kans op een jongetje. In het onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen IVF met één eicel en meerdere spermacellen (SET) en een methode waarbij slechts één ei- en spermacel gebruikt worden (ICSI). Daarnaast is er gekeken naar het stadium waarin het embryo zich bevond op het moment van terugplaatsing in de baarmoeder. Een embryo in een ‘vroeg’ stadium (cleavage stage) bestaat uit een klompje cellen dat twee tot drie dagen na de bevruchting is ontstaan. Een embryo in een ‘laat’ stadium (blastocyste) is vijf tot zes dagen oud en is al verder ontwikkeld. Het bestaat uit twee onderdelen, namelijk een hol balletje van cellen en een klompje cellen dat zich binnen dit balletje bevindt.

De onderzoekers vonden grote verschillen in de kans op een jongetje bij de verschillende IVF methodes. Zo is volgens het Australisch rapport bij ICSI in een ‘laat’ stadium de kans op een jongetje 48,7%, bij IVF in het algemeen 53% en bij voor IVF in een ‘vroeg’ stadium 56,1%. Aangezien de gemiddelde kans op een jongetje ligt op 51%, ligt de conclusie voor de hand dat IVF de kans op een jongetje beïnvloedt. 

Slecht voorbeeld
“Een storm in een glas water”, noemt Jan Kremer, gynaecoloog in Nijmegen, de aandacht voor de Australische studie. “Er is heel veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Andere studies laten geen verschillen zien, behalve voor ICSI, maar die verschillen zijn minder groot dan de auteurs beweren.” Daarnaast vindt Kremer dat dit onderzoek slecht in het nieuws gekomen is, omdat de verschillen alleen te zien zijn in bepaalde groepen en niet als je het bekijkt over de hele wereld. “Een voorbeeld hoewetenschapscommunicatie niet moet werken.” 


De nuance die Kremer zou willen zien is in het artikel van de BBC wel terug te vinden. De BBC voert als deskundige de vruchtbaarheidsspecialist Allen Pacey van de Universiteit van Sheffield op. Ook hij is niet overtuigd van de invloed die IVF zou hebben op het geslacht: “Voor zover ik weet is er geen bewijs voor de invloed van IVF op het geslacht op nationaal niveau, alhoewel het wel mogelijk is dat de natuur grote variaties vertoont”. In de genoemde Nederlandse artikelen – alle drie gebaseerd op het bericht van de BBC – is deze nuance nog maar deels terug te vinden. Het artikel op Scientias.nl noemt wel de natuurlijke variatie, maar concludeert toch dat het Australisch onderzoek bewijst dat ingrijpen van de mens het geslacht van een kind beïnvloedt. Het artikel op NU.nl is letterlijk overgenomen van gezondheidsnet.nl en besteedt geen aandacht aan andere studies of de meningen van experts.

Hobbits en atheïsten
Waarom hebben de Nederlandse journalisten het bericht niet gecontroleerd? Vooral van Scientias.nl had dat mogen verwacht. De auteurs van deze website noemen zich wetenschapsjournalist. Ze richten zich op wetenschap en technologie en hebben de ambitie om het Nederlandse equivalent te maken van Physorg en Science Daily. Je zou verwachten dat Scientias.nl wetenschappelijk nieuws kritischer en professioneler brengt dan algemene nieuwssites.

Buiten het artikel over IVF bracht Scientias.nl op 29 september binnen vier uur nog negen andere artikelen, variërend van Vaccin tegen malaria in 2015 beschikbaar en Hobbit is geen nieuwe soort tot Atheïsten zijn het best geïnformeerd over religie. De hoeveelheid artikelen per dag in combinatie met het beperkt aantal journalisten doet vermoeden dat er weinig tijd is om artikelen te checken.
Offers
“Waarheid is voor ons het belangrijkst”, zegt Tim Kraaijvanger, een van de beheerders van Scientias.nl. “Maar aangezien we een populairwetenschappelijke website zijn, proberen wij de berichten ook op te peperen. Zodat ze niet alleen waar zijn, maar ook interessant.” Om ervoor te zorgen dat mensen reageren op de nieuwsberichten, wordt de nuance soms weggelaten. “Zelf neem ik uitspraken als ‘vaccin tegen malaria in 2015’ altijd met een korreltje zout. Het is leuk dat een wetenschapper zoiets zegt, maar meestal gaan ontwikkelingen veel trager. Natuurlijk vermeld ik dat niet in het berichten, want dat maakt de berichtgeving persoonlijker.”

De medewerkers van Scientias.nl hebben volgens Kraaijvanger ook te kampen met tijdgebrek: “Het is niet handig om voor ieder nieuwsbericht een Nederlandse expert op te snorren. Wij willen dit best doen – graag zelfs – maar om eerlijk te zijn is daar geen tijd voor. We zijn met een erg kleine redactie. We worden, in tegenstelling tot andere Nederlandse media, niet gesubsidieerd en moeten wel een succesvolle site dragen. Dat vraagt om offers”. 

Artikel zoals het verscheen op www.journalistiekennieuwemedia.nl. Door: Jos Jousma 



woensdag 26 september 2012

Berichtje van onze gastvrouw

Ze grijpen me iedere keer weer aan, de verhalen van onze patiënten. Ze zijn mooi, verdrietig en vooral ontroerend. Het geeft je te denken over hoe simpel het soms is en hoe het zou moeten zijn. Je noemt het in één zin: trouwen, kinderen krijgen en forever happily after. En zie om je heen: het trouwen en kinderen krijgen is een veelvuldig fenomeen, het ‘forever’ gedeelte iets minder, maar als je kinderen hebt is je leven toch al weer een stuk rijker dan voorheen.

Hoe ‘gewoon’ het is om kinderen te krijgen, merk je pas als je zelf zwanger bent. Het gevoel en de wetenschap van de groei van een levend wezen in je lichaam is zo speciaal dat je het krijgen van kinderen daarna nooit meer als een vanzelsprekend iets beschouwt (ik in ieder geval toch niet). Mede daarom is mijn intense verdriet, voor de mensen die dit gevoel van ‘zwanger zijn’ niet kennen, groot. En wordt alleen maar groter wanneer ik hun verhalen hoor.

Een vraag die hun waarschijnlijk het meest zal bezig houden, is ‘waarom’. Waarom kunnen wij niet zwanger worden? Sommigen zullen hun antwoord zoeken in het geloof en anderen zoeken een andere weg om hun antwoord te vinden. Hetgeen hun gelijk maakt is dat ze er alles aan zullen doen om dit bijzondere gevoel ook te mogen leren kennen en wij zullen er voor ze zijn om ze daarbij zoveel mogelijk te helpen.

Human First hostess
Dayon Reubsaet

Nieuw ervaringsverhaal: Stel uit Leiden

Wij hebben weer een kort ervaringsverhaal voor jullie. Wij verzoeken onze stellen vaak om feedback te geven op onze service. Het volgende verhaal komt van een stel uit Leiden. Zij geven ons een kijkje op hun beleving van de verschillende behandelingen, het ziekenhuis en haar medische staf in Turkije. Dit stel heeft meerdere behandelingen ondergaan in zowel Nederland als Turkije, maar ook uit hun recente poging is geen zwangerschap voortgekomen. Zij zijn nu op zoek naar een draagmoeder om zo toch hun kinderwens in vervulling te brengen. Hier kan Human First ze helaas niet mee verder helpen. Human First wenst ze veel succes en geluk toe voor de toekomst.
                                                                                    
Keuze

We zochten een kliniek over de grens, omdat wat wij wilden niet kon in Nederland. We waren onder de indruk van de toegankelijkheid en de gastvrijheid die uit de website sprak, samen met de goed betaalbare prijzen. Wij voelden ons in het contact met Evren verzorgd en veilig. Het leek goed, betrouwbaar en duidelijk.


Vergelijking met Nederland

Wij vonden de behandeling veel persoonlijker, prettiger, vriendelijker, meer respectvol en duidelijker dan in Nederland. Dr. Cem was een erg fijne dokter om mee te werken, eerlijk, gelijkwaardig en altijd in samenspraak dingen voorstellend. Heel fijn. Ook de persoonlijke assistentie bij wat dan ook in Istanbul was erg fijn.


Ziekenhuis/Medische staf

Degenen die wij hebben meegemaakt waren professioneel, behulpzaam, begaan en kundig. Sommige van de assistentes spraken geen engels, maar dit werd altijd opgelost op de een of andere manier. We hebben ook veel plezier gehad en na (helaas) verschillende malen terug te zijn geweest kenden we een aantal verpleegsters bijna persoonlijk. Dat gaf toch een fijn gevoel in een vreemde stad.


Terugblik

We hebben nogal wat dokters gehad en dr. Cem is de enige die wij volledig vertrouwen, hoog hebben staan en bij wie we ook zo terug zouden gaan indien nodig. Wij zijn heel blij deze mogelijkheid te hebben ontdekt en het te hebben mogen meemaken. In zo'n moeilijk proces is het zo belangrijk dat mensen echt persoonlijk met je omgaan en met je meeleven, dat gaf een heel fijn gevoel. 



(ingediend bij Human First op: 21-08-2012)