woensdag 19 januari 2011

: / / Google Baby

Dit is de naam van een indrukwekkende en ook wel beklemmende documentaire die in 2009 is gemaakt door regisseur Zippi Brand Frank. Arme Indiase vrouwen worden betaald om de baby's te dragen van westerse stellen die dat zelf niet kunnen of willen. Eventueel komen de eicel en de zaadcellen ook van donoren. In theorie is dit echt een 'win-win-situatie': de westerlingen krijgen een baby, de baby krijgt ouders die niets liever willen dan een kind en de draagmoeder krijgt veel geld, waarmee ze haar eigen kinderen een beter leven kan geven.


Maar dat is slechts theorie. Ik ben voorstander van IVF, en niet tegen eiceldonatie, en niet tegen draagmoederschap. Maar de commerciële combinatie van dit alles geeft wel een heel ongemakkelijk gevoel. En daarom is het een fantastische documentaire.

Een eicel uit Israël en een zaadcel uit de Verenigde Staten vinden hun weg naar een draagmoeder in India. Negen maanden later mag de westerse klant zijn kind in ontvangst nemen. De Indiase vrouw is 5000 dollar en een keizersnee rijker. In de film krijgen Doron en zijn vriend uit Israël met behulp van een Amerikaanse draagmoeder een dochter. Het prijskaartje wat aan dit traject hangt doet Doron besluiten een bedrijf te beginnen dat goedkoper werkt. In India leven vrouwen die hun baarmoeder goedkoper ter beschikking willen stellen dan westerse vrouwen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld geld verdienen om de scholing van hun eigen kinderen te betalen.

donderdag 6 januari 2011

Nieuw: een IVF app!

Ik wist twee weken geleden nog niet eens waar app voor stond. Moest ik mijn man de software ingenieur vragen (bloos). Op zulke momenten merk je dus dat je ouder wordt, hehehe... Maar goed, we leren er elke dag weer iets bij. En nu heb ik dus ook gevonden dat er een app is ontworpen om je slagingskansen bij een IVF-behandeling te berkenen. Fantastisch he. De vraag is natuurlijk, hoe betrouwbaar is deze "stunt". Ik heb het uitgezocht. Op de website www.ivfpredict.com lees je alles over deze voorspeller van je slagingskansen. Je kunt het ook online zelf berekenen via de Online calculator: je vult een aantal standaard gegevens in zoals leeftijd, aantal IVF-pogingen, reden voor onvruchtbaarheid etc, en dan komt er een percentage uit rollen. Ik heb het uitgeprobeerd en de uitkomst is realistisch. Hoe kan dat dan? Onderzoekers hebben een wetenschappelijke studie verricht om een kansberekening te maken aan de hand van een aantal factoren. De studie heeft data gebruikt van 144.000 IVF-cycli, waardoor het resultaat van de voorspelling inderdaad accuraat is. De resultaten van de wetenschappelijke studie zijn vastgelegd in een korte publicatie die je hier kunt lezen: predicting live birth,...

Ik ben wel benieuwd wat anderen hiervan denken. Ik hoor graag jullie mening over deze kansberekening.